top of page
מדידת לחץ תוך עיני - מהי גלאוקומה

מהי גלאוקומה

פרופ׳ מיכאל ויסבורד מומחה גלאוקומה | מהי גלאוקומה

Image courtesy: National Eye Institute

התמונה באדיבות: National Eye Institute

גלאוקומה היא מחלה של עצב הראייה – העצב המחבר בין העין למוח ומעביר את המידע הראייתי. כאשר הלחץ בתוך העין גבוה מדיי, עצב הראייה עלול להיפגע, וכתוצאה מכך נגרמת פגיעה הדרגתית בתפקודי הראייה.

 

בשלבים מאוחרים של המחלה, שינויים בשדה הראייה מביאים לפגיעה תפקודית בחיי היומיום, ומכאן החשיבות הרבה של אבחון מוקדם וטיפול מונע.

פרופ׳ מיכאל ויסבורד מומחה גלאוקומה | עצב ראיה תקין

עצב ראייה תקין

פרופ׳ מיכאל ויסבורד מומחה גלאוקומה | עצב ראייה - גלאוקומה

עצב ראייה - גלאוקומה

בתמונה מימין עצב ראייה עם נזק משני לגלאוקומה בהשוואה לתמונה משמאל המציגה עצב ראייה תקין.

 

רקמת העצב נמצאת בין העיגול האדום לעיגול הכחול. בגלאוקומה סיבי העצב נפגעים באופן הדרגתי, וכתוצאה מכך נפגעים באופן הדרגתי גם תפקודי הראייה. 

אבדן סיבי עצב ראייה כתוצאה מגלאוקומה

מדוע חשוב לאבחן ולטפל בגלאוקומה בשלב מוקדם?

 

הפגיעה בשדה הראייה כתוצאה מגלאוקומה מתחילה לעיתים קרובות בהיקף ומגיעה למרכז שדה הראייה רק בשלבים מאוחרים של המחלה. ללא בדיקה תקופתית אצל רופא עיניים לא ניתן להבחין בגלאוקומה עד לשלבים מתקדמים – ולכן מחלה זו נקראת גם ״הגנב השקט של הראייה״.

מדוע חשוב לאבלן גלוקומה מוקדם

פגיעה בשדה הראייה כתוצאה מגלאוקומה

בתמונות המוצגות ניתן לראות נזק לשדה הראייה הנגרם מגלאוקומה בהשוואה לתמונה המציגה ראייה תקינה. לעיתים קרובות השינויים בשדה הראייה מופיעים בהיקף ולא ניתן להבחין בהם עד לשלב מאוחר של המחלה. לכן חשוב לאבחן את המחלה בשלב מוקדם מכיון שטיפול על ידי הורדת הלחץ התוך עיני מונע בד״כ התקדמות של המחלה.

פרופ׳ מיכאל ויסבורד מומחה גלאוקומה | ראיה תקינה
פרופ׳ מיכאל ויסבורד מומחה גלאוקומה | ראיית חולה גלאוקומה

Image courtesy: National Eye Institute

התמונה באדיבות: National Eye Institute

מי צריך להיבדק?
 
קיימים מספר גורמי סיכון לפתח גלאוקומה: לחץ תוך עיני מוגבר, גיל מבוגר, סיפור משפחתי של גלאוקומה, עובי דק של הקרנית, מוצא או גזע וגורמים נוספים. מומלץ לעבור בדיקת עיניים תקופתית החל מגיל 40 לצורך אבחון מוקדם של גלאוקומה ומחלות עיניים נוספות.
 

מהו לחץ תוך עיני תקין?
 
לחץ תוך עיני הוא גורם הסיכון היחיד הניתן לשינוי בגלאוקומה. מחקרים רבים הראו כי הורדה של הלחץ התוך עיני מעכבת את התקדמות המחלה ברוב המקרים.

הלחץ התוך עיני הממוצע באוכלוסייה הוא 14-15 מילימטר כספית (ממ״כ). טווח הלחץ התוך עיני ב- 95% מהאנשים באוכלוסייה הינו בין 10-21 ממ״כ. אולם ישנם מקרים בהם הלחץ התוך עיני גבוה מ- 21 ממ״כ ללא התפתחות של גלאוקומה, ולעומת זאת קיים תת-סוג של גלאוקומה בו הלחץ התוך עיני נמצא בטווח הנורמה (כלומר מתחת ל- 21 ממ״כ) ועדיין נגרמת פגיעה בעצב הראייה עם לחץ ״נמוך״ לכאורה.


סוגים שונים של גלאוקומה
 
קיימים שני סוגים עיקריים של גלאוקומה:
 
1. גלאוקומה פתוחת זווית
2. גלאוקומה סגורת זווית
 
ההבדל בין שני הסוגים קשור נקבע על ידי הסתכלות על זווית הניקוז של העין. גלאוקומה פתוחת זווית שכיחה יותר בארצות כמו ישראל וארה״ב, וגלאוקומה סגורת זווית שכיחה יותר באסיאתיים, אך יכולה להופיע גם בישראלים.

זווית הניקוז של העין

פרופ׳ מיכאל ויסבורד מומחה גלאוקומה | זוית הניקוז של העין

Image courtesy: National Eye Institute

התמונה באדיבות: National Eye Institute

באופן תקין ובאופן רציף, נוזל נוצר בתוך העין מאחורי הקשתית (איזור הצבע של העין) ומתנקז בזווית הניקוז של העין שנמצאת בין הקשתית לקרנית (החלק הקדמי השקוף של העין). החץ האדום בתמונה מראה את מסלול היווצרות וניקוז הנוזל בתוך העין. כאשר זווית הניקוז אינה מנקזת כראוי הלחץ התוך עיני עולה וכתוצאה מכך נגרמת גלאוקומה.

קיימים תתי-סוגים של גלאוקומה פתוחת זווית או של גלאוקומה סגורת זווית. לדוגמה, גלאוקומה פתוחת זווית יכולה להיות ראשונית (כלומר על רקע גנטי ללא גורם ברור) או משנית למצבים כמו פיזור פיגמנט בתוך העין או מצבים אחרים. גלאוקומה סגורת זווית יכולה להיות משנית לצמיחה של כלי דם לא תקינים באזור זווית הניקוז של העין, ועלייה משנית בלחץ התוך עיני.  

בדיקת אבחון ומעקב אחר גלאוקומה

קיימות מספר בדיקות שכיחות המומלצות כחלק מתהליך האבחנה והטיפול בגלאוקומה:

02

בדיקת שדה ראיה

בדיקה זו מאפשרת מיפוי של אזורים שונים בשדה הראייה. הבדיקה מזהה אזורים בהם הראייה תקינה לעומת אזורים בהם יש ירידה ביכולת של העין לזהות אור.  

 

במהלך בדיקה זו, האורכת מספר דקות, נבדקת כל עין בנפרד. המטופל מסתכל ישירות לתוך מכשיר שדה הראייה, ומתבקש לזהות אורות הנדלקים וכבים במיקומים שונים. עוצמת האורות משתנה במהלך הבדיקה. בכל פעם בה המטופל מזהה אור, הוא מתבקש ללחוץ על כפתור וכך מתבצע מיפוי של אזורים שונים בשדה הראייה.

01

בדיקת רופא עיניים

בדיקה זו כוללת מדידת לחץ תוך עיני, הסתכלות על חלקי העין השונים כולל זווית הניקוז של העין, ובדיקה מעמיקה של מבנה עצב הראייה.

04

בדיקות נוספות

בדיקות נוספות כוללות מדידה של עובי הקרנית המרכזית, עקומת לחץ תוך עיני ואחרות.

03

בדיקת OCT של עצב הראייה

בדיקת הדמיה בה עצב הראייה מצולם, ומערכת מתוחכמת מודדת את  עובי שכבת סיבי עצב הראייה מסביב למוצא העצב. העובי של הסיבים מושווה לעובי תקין לפי הגיל והמין של הנבדק - וכך ניתן לזהות האם יש הידקקות או פגיעה בסיבי עצב באזור מסוים.

 

במטופלים עם גלאוקומה צפויה הידקקות של סיבי עצב הראייה, שלעיתים קרובות תואמת את האיזור הפגוע בשדה הראייה.  

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם 

פרופ׳ מיכאל ויסבורד הינו רופא-חוקר מוביל בתחום הגלאוקומה בישראל, פרסם עד כה כ- 100 מאמרים מקצועיים, והשתתף בכנסים רפואיים רבים בארץ ובעולם. פרופ' ויסבורד הינו מנתח מומחה גלאוקומה מקבל במרפאתו מטופלים הפונים באופן פרטי או דרך חברות הביטוח הפרטיות או דרך כללית מושלם לטיפולי גלאוקומה בלבד.

bottom of page