top of page

מיתוסים על גלאוקומה שצריך לנפץ

גלאוקומה, "הגנב השקט של הראייה", היא מחלת עיניים העלולה לגרום לירידה בראיה ולעיתים אף לעיוורון. במקרים רבים, טיפול מוקדם להורדה של הלחץ התוך עיני באמצעות טיפות, לייזר או ניתוח, עשוי למנוע אבדן ראייה. קיימים מיתוסים רבים על גלאוקומה, במאמר הבא נפרט חלק מהם:

 

 

מיתוס 1: גלאוקומה = לחץ תוך עיני מוגבר.

 

עובדה: למרות שלחץ תוך עיני מוגבר הוא גורם סיכון משמעותי לגלאוקומה, הוא לא הסיבה היחידה. גלאוקומה היא קבוצת מחלות עיניים שהמשותף להן פגיעה בעצב הראייה. חלק מהאנשים עם לחץ עיניים תקין עלולים לפתח גלאוקומה (גלאוקומה עם לחץ תקין או באנגלית Normal Tension Glaucoma NTG), בעוד שאחרים עם לחץ עיניים גבוה לא יפתחו את המחלה (או באנגלית Ocular Hypertension, OHTN) . בדיקות עיניים שגרתיות חשובות מאד לזיהוי מוקדם של גלאוקומה, ללא קשר לרמות הלחץ התוך עיני.

 

מיתוס 2: גלאוקומה היא מחלת עיניים של אנשים מבוגרים מאד.

 

עובדה: למרות שהסיכון לפתח גלאוקומה עולה עם הגיל, היא עלולה להשפיע על אנשים בכל הגילאים. גלאוקומה מולדת קיימת באופן נדיר אפילו בתינוקות וילדים צעירים, בעוד שגלאוקומה של הגיל המבוגר שכיחה יותר מעל גיל 40. בישראל, מחקר על שכיחות גלאוקומה בישראל בחברי קופת חולים מכבי מצא כי השכיחות היא כ 2% מהאוכלוסיה מעל גיל 40, ועד כדי כמעט 10% מעל גיל 80. ומכאן החשיבות הרבה של בדיקות עיניים סדירות כדי להבטיח גילוי מוקדם וטיפול מתאים.

 

מיתוס 3: גלאוקומה תמיד גורמת לתסמינים.

 

עובדה: אחת הסיבות לכך שגלאוקומה קרויה ״הגנב השקט של הראייה״ היא מכיון שתסמינים משמעותיים מופיעים רק בשלבים מאוחרים של המחלה, כאשר קיים כבר אבדן ראיה משמעותי. גלאוקומה פתוחת זווית, הצורה הנפוצה ביותר, מתחילה בדרך כלל באופן איטי וללא תסמינים. כאשר תסמינים כמו אובדן ראייה היקפית או ראיית צינור (טובולרית) מופיעים, המחלה בדרך כלל מתקדמת מאד. לכן בדיקות עיניים שגרתיות חשובות לזיהוי מוקדם ומניעת אובדן ראייה.

 

מיתוס 4: אם אין לכם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, אתם לא בסיכון.

 

עובדה: למרות שהיסטוריה משפחתית של גלאוקומה מגדילה את הסיכון (לעיתים פי 4-9 מאשר לעומת אלו שאין להם סיפור משפחתי) - בעצם כל אחד עלול לפתח גלאוקומה. גורמי סיכון אחרים כוללים בין השאר גיל, קרנית דקה, מוצא אתני (בארץ מטופלים יוצאי ברית המועצות לשעבר עם סיכון מוגבר לפתח גלאוקומה מסוג PXF),  מצבים רפואיים כמו סוכרת, ושימוש ממושך בסטרואידים.

  

מיתוס 5: ניתן לרפא גלאוקומה.

 

עובדה: אין כיום תרופה לגלאוקומה. עם זאת, גילוי מוקדם וטיפול יכולים לעזור בניהול המצב ולמנוע אובדן ראייה נוסף. טיפולים כמו טיפות עיניים, תרופות דרך הפה, טיפול בלייזר וניתוחים נועדו להוריד את לחץ העיניים ולהגן על עצב הראייה מנזק נוסף. קיים מחקר ענף על טיפולים להגנה ואפילו שיפור של תפקודי עצב ראיה שנפגע, אך עד כה טיפולים אלו בגדר ניסיוניים בלבד.  

 

לסיכום, הבנה בסיסית של מחלת הגלאוקומה חשובה לניהול יעיל שלה ומניעת אובדן ראייה. בדיקות עיניים שגרתיות, במיוחד במטופלים בסיכון מוגבר לפתח גלאוקומה חשובה מאד. במקרים של מחלה לא מאוזנת כדאי להיוועץ ברופא עיניים מומחה לגלאוקומה.




 

 

Comentarios


bottom of page